Från mekanisk bandit till elektronisk slot

Att spela är någonting som har roat människan under lång tid. Redan de gamla grekerna utvecklade olika typer av spel och vadslagning. Även det antika Kina hade en förkärlek för spel och enligt många forskare är det där som de första kortspelen uppfanns. Ett spel som idag är mycket populärt och som har utvecklats i västvärlden är spelautomaten, eller enarmad bandit som den kallades här i Sverige innan vi mer och mer tog över ordet slot, efter engelskans slot machine.

 

Slots online

Det är från casinobolagen online som vi har anammat ordet slot. Idag finns en hel uppsjö av leverantörer av spel online. Många av dem skapar slots med olika teman. Till exempel https://www.igame.se/games som har ett brett utbud av slots med teman som Vilda Västern och dinosaurier.

Första modellen

Den första varianten av en enarmad bandit uppfanns 1891 i Brooklyn, New York, av två män vid namn Pitt och Sittman. Det var en väldigt förenklad variant av den maskin vi känner till idag. Den kunde i alla fall få fram en vinstrad men inte betala ut några pengar. Några år senare förfinades maskinens mekanik av Charles Fey och den fick då namnet Liberty Bell. Nu kunde maskinen själv betala ut vinsten i form av mynt. Namnet enarmad bandit kom av att maskinen på den här tiden hade en arm i metall på ena sidan som man drog i för att starta spelet. De som förlorade pengar började då att kalla maskinen för en enarmad bandit. Officiellt kallades den på engelska redan då för slot machine, det betyder ungefär myntmaskin på svenska. Det namnet kommer av maskinens princip att man börjar spelet med att stoppa in ett mynt.

Olika sorters slots

Idag finns i huvudsak tre typer av slots. Det är den mekaniska, den elektromekaniska och den helt elektroniska. I de mekaniska varianterna sitter en slumpgenerator med tre eller fyra skivor som sätts i snurr när spelaren drar i spaken. Sedan är det slumpgeneratorn som ser till att stoppa hjulen på ett sätt som ger vinst eller inte. Antalet vinstkombinationer är begränsade i dessa maskiner. Jämfört med de elektroniska som i stort sett har oändligt med kombinationer.

Moderna slots

En man som med säkerhet har revolutionerat den moderna spelmarknaden är en norskfödd uppfinnare, Inge Telnaes. 1984 fick han patent på sin uppfinning som skulle leda till en modernisering av slotmaskinen. Det var ett program som med hjälp av slumpgenerator kunde driva en maskin digitalt. Maskinen som tidigare var starkt begränsad av sina tre eller fyra hjul som skulle ta fram vinster kunde nu få i stort sett hur många vinstkombinationer som helst. Slotmaskinen har sen dess genomgått flera förändringar och idag är den mest vanliga formen av slots som finns online. Eftersom alla online slots är skapade digitalt finns det oändligt med vinstkombinationer. På de gamla mekaniska maskinerna gick det bara att få upp en vinstrad. Idag kan du spela på allt mellan en vinstrad upp till kanske 100 rader. Den nya typen av spel gör att spelaren kan interagera mer med spelet och även öka sina vinstchanser genom att skaffa sig kunskap om hur spelen fungerar. Det är också vanligt att slots har olika teman. Många har specialkomponerad musik och avancerad grafik. Allt för att tilltala olika typer av personligheter. Det är uppenbart att slotmaskinen har genomgått en stor förvandling genom historien och vad som väntar i framtiden kan vi väl bara gissa oss till.